در گفت وگو با ایسنا اعلام شد
جزئیات معاینات مجانی دانش آموزان مقاطع مختلف، ۳ اختلال شایع در نوآموزان
مدیریت آموزش: رئیس اداره سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت جزئیات معاینات سلامت نوآموزان دبستانی و پیش دبستانی را شرح داد و اظهار داشت: این معاینات در مراكز جامع و پایگاه های سلامت به صورت مجانی انجام می گردد.
دكتر سیدحامد بركاتی در گفت وگو با ایسنا، درباره جزئیات برنامه وزارت بهداشت برای انجام معاینات بدو ورود دانش آموزان به مدرسه، اظهار داشت: برنامه سنجش سلامت نوآموزان برای نخستین بار در سال ۷۲ به صورت آزمایشی در سه شهر قم، ورامین و سمنان آغاز و به مرور كشوری شد. یكی از دلایل اجرای این طرح بررسی سلامت جسمی و روانی دانش آموزانی است كه می خواهند تحصیل را آغاز كنند.
وی اضافه كرد: با عنایت به اجرای طرح تحول سلامت، دسترسی به خدمات بهداشتی برای نزدیك به ۱۰۰ درصد مردم فراهم گشته است. این خدمات در حاشیه شهر برای بیش از ۱۱ میلیون حاشیه نشین و در شهرها هم بوجود آمده است. بنابراین از سال قبل با همكاری دانش آموزان معاینات سلامت آنها در مراكز جامع و پایگاه های سلامت به صورت مجانی انجام می گردد. این معاینات یكی از معاینات دوره ای گروه سنی كودك و نوجوان است كه بر عهده وزارت بهداشت قرار داده شده است.
رئیس اداره سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت افزود: خانواده ها می توانند پس از رجوع به پایگاه های سنجش آموزش و پرورش، برای انجام این معاینات به مراكز جامع و پایگاه های سلامتی رجوع كنند كه در آن پرونده دارند. بعضی از این غربالگری ها توسط نیروهای غیرپزشك و معاینات دیگر را پزشك انجام می دهد. اطلاعات مربوط به این معاینات سال قبل در فرمی به آموزش و پرورش تحویل داده می شد، اما از امسال خروجی این اطلاعات از سامانه یكپارچه بهداشت دریافت و به آموزش و پرورش داده می شود.
بركاتی با اشاره به برنامه وزارت بهداشت برای عرضه خدمات سلامت دهان و دندان به دانش آموزان، خاطرنشان كرد: طبق برنامه وزارت بهداشت، دانش آموزان باید تا ۱۴ سالگی دهان و دندانی سالم داشته باشند. هم اكنون به صورت متوسط بیش از یك دندان پوسیده در دهان كودكان ایرانی وجود دارد. وزارت بهداشت طبق برنامه خود با كمك آموزش و پرورش برای دانش آموزان در بدو ورود مدرسه این معاینات را در پایگاه های سنجش و مراكز جامع سلامت انجام می دهد. در صورت نیاز به اقدامات دیگر مانند پركردن و... پس از مهرماه به آنها نوبت داده می شود.
وی در ادامه به انجام این معاینات برای دانش آموزان پایه های چهارم، هفتم و دهم در مراكز جامع سلامت اشاره نمود و ادامه داد: در طرح سنجش سلامت دانش آموزان كه توسط آموزش و پرورش انجام می گردد مواردی مانند آمادگی تحصیلی، تست های غربالگری اتیسم و شنوایی سنجی در پایگاه های سنجش انجام می گردد. در مراكز جامع سلامت هم غربالگری قد و وزن دانش آموزان، غربال بیماری های مادرزادی فردی و ساختار قامتی كودك بررسی می گردد.
رئیس اداره سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به اینكه حدود ۱۵ درصد از این دانش آموزان نیازمند بررسی های تخصصی تر هستند، خاطرنشان كرد: اگر اختلالی در دانش آموزان پیدا شود بر مبنای بسته های خدمتی تعریف شده، به آنها خدمات تخصصی مورد نیاز عرضه می گردد. كمتر از چهار دهم درصد از آنها هم به مراكز آموزش و پرورش استثنایی فرستاده می شوند. ما به جهت اینكه بتوانیم منابع مالی خویش را حفظ نماییم، غربالگری ها را به صورت عمومی انجام می دهیم.
وی خاطرنشان كرد: اختلالات یادگیری، اتیسم و «ای.دی.اچ.دی» جزو بیشترین اختلالاتی هستند كه در نوآموزان دیده می گردد. مواردی مانند افسردگی، اضطراب و... در كلیات سنجش آمادگی تحصیلی در قالب بسته خدمت برای پایه اول دبستان بررسی می شود، اما در بین غربالگری ها به شمار نمی رود. در صورت نیاز كودك به روانشناس تیم سلامت ارجاع داده می شود.
رئیس اداره سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به غربال سلامت بیش از یك میلیون و ۴۰۰ هزار نوآموز دبستانی و پیش دبستانی در سال قبل اعلام نمود: ۱۵.۲ درصد نوآموزان دبستانی و ۱۵.۴ كودكان پیش دبستانی پس از انجام این غربالگری ها برای بررسی های تخصصی ارجاع داده شدند. ۳.۱ درصد از نوآموزان دبستانی و ۳.۲ درصد از كودكان پیش دبستانی برای بررسی شنوایی تخصصی، یك دهم درصد كودكان دبستانی و نیم درصد نوآموزان پیش دبستانی دچار اختلالات جسمی و حركتی، چهارصدم درصد كودكان دبستانی و سه دهم درصد كودكان پیش دبستانی داخل طیف اتیسم بودند.
وی ادامه داد: پنج درصد آنها دچار اضافه وزن و چاقی، ۱.۷ درصد مبتلا به لاغری شدید و هفت دهم درصد كوتاه قدی شدید داشتند كه نشان دهنده وجود سوء تغذیه است. به كودكانی كه دچار مشكل سوءتغذیه هستند، سبد غذایی از سوی كمیته امداد، بهزیستی و بنیاد علوی داده می شود.
بركاتی با اشاره به برنامه این وزارتخانه برای بررسی سلامت كودكان زیر پنج سال در كشور، خاطرنشان كرد: در این بررسی ها مشخص شد حدود ۴.۵ درصد این كودكان كم وزن و یك درصد دچار كم وزنی شدید هستند. این عدد در منطقه بهترین شاخص در زمینه سلامت كودكان به حساب می آید. هم اكنون با وضعیت فعلی و شاخص های اجتماعی كشور، از نظر شاخص های رشدی كودكان، جایگاه مناسبی داریم.
این مطلب مدیریت آموزش برایتان مفید بود؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب