۷ سفارش برای تقویت زبان آموزی كودكان در دوران كرونا

۷ سفارش برای تقویت زبان آموزی كودكان در دوران كرونا

عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با اشاره به وقفه آموزشی ناشی از تعطیلات كرونایی و همینطور ایام تابستان، سفارش هایی برای تقویت زبان آموزی در دوره ابتدایی بخصوص در مناطق دوزبانه عرضه و اظهار نمود: باید میزان دسترسی به فضای یاددهی - یادگیری را بالا ببریم. فعال كردن فضای آموزشی در محیط خانه با استفاده از كمك والدین و دیگر اعضای خانواده می تواند به تقویت مهارت های خواندن، نوشتن و حساب كردن كمك نماید.


دکتر احمد رمضانی در گفت و گو با ایسنا، در این باره توضیحات بیشتری ارائه کرد و اظهار داشت: وزارت آموزش و پرورش باید آموزش زبان را به طرق مختلف پیگیری کند و این امکان را هم داشته باشد که بتواند بسته های آموزشی حمایتی را در اختیار خانواده ها و والدین بگذارد.
وی ادامه داد: مدارس باید بسته های حمایتی آماده کنند و از والدین کمک بیشتری بگیرند تا بتوانند گام های لازم را در چارچوب برنامه های مداخلهای متناسب بردارند و قسمتی از این مداخلات را بوسیله والدین اجرا و پایش کنند.
رمضانی با اشاره به اینکه در آموزش حضوری، برای آموزش الفبا و سوادآموزی، معلم امکان استفاده از همکلاسی ها را برای تصحیح خطای دانش آموز و از طرف دیگر تشویق یادگیری را داشت اظهار داشت: حالا این امکان را نداریم و بنظر می رسد والدین باید این نقش حمایتی را ایفا کنند و معلم سفارش های کلی را بوسیله شبکه شاد در دسترس قرار بدهد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش افزود: آموزش و پرورش امکانات و ظرفیت های خوبی در بخش های مختلف دارد که باید آنها را تجمیع کرده و به تناسب از آنها استفاده کند؛ بعنوان مثال دفتر تکنولوژی آموزشی سازمان پژوهش و شبکه ملی رشد اطلاعات، ویدئو و محتوای آموزشی بسیار خوبی در اختیار دارند که می توان از آنها برای آموزش بهتر زبان فارسی به بچه ها بهره برد.
وی اصرار کرد که باید میزان دسترسی به فضای یاددهی - یادگیری را بالا ببریم. فعال کردن فضای آموزشی در محیط خانه با بهره گیری از کمک والدین و دیگر اعضای خانواده می تواند به تقویت مهارت های خواندن، نوشتن و حساب کردن کمک نماید.
رمضانی با اعلان اینکه باید هم افزایی درون داده های زبانی را چه در مناطق دو زبانه و چه فارسی زبان افزایش دهیم اظهار داشت: آموزش زبان باید فهم پذیر باشد. یکی از راه های تقویت زبان آموزی خصوصاً در روزهای تابستان، داستان خوانی است. لازم است درباره کتابخانه هایی که مجازی ارائه خمات می دهند به خانواده ها اطلاع رسانی شود و کتب مناسب سن کودک را هم معرفی کنند؛ مثلا برای هر فصل ۳۰ کتاب داستان خوب را معرفی کنند تا خانواده بتوانند مهارتهای زبانی کودک را از این طریق تقویت نمایند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با تاکید بر اینکه باید مسیر یادگیری زبان برای معلم و والدین مشخص تر باشد؛ مسیرهای حمایتی هم همچنین که کار بسیار سختی است اظهار نمود: باید چندین سال روی این موارد کار نماییم که یک نیمرخ سوادآموزی برای دانش آموزان تهیه نماییم. باید مشخص شود که الگوی رشد زبان آموزی و سوادآموزی چیست و اگر بخواهیم بچه ها مسلط بشوند چه فازهایی را طی کنیم؟ باید این الگوها دقیق و نظام مند طراحی شوند و بتوانیم از آن در برنامه ریزی درسی استفاده نمائیم.
رمضانی افزود: این حرکت نباید سلیقهای باشد. حالا معاونت ابتدایی در زمینه مهارتهای خواندن و نوشتن مسئله و دغدغه دارد و برنامه تحولی شان را بر این مساله متمرکز کرده اند. باید کمک بیشتری از بخش های دیگر بگیرند که برنامه رشد کند و پربارتر شود.
ایشان سپس ترجمه ای از یادداشت "استفان کراشن"، استاد ممتاز دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و پژوهشگر حوزه فراگیری زبان پیرامون زبان آموزی در دوران کرونا در اختیار ایسنا قرار داد. کراشن معتقد می باشد توقف آموزش های سنتی همزمان با همه گیری کووید ۱۹، ارمغان های نهفته ای برای آموزش و پرورش دارد. در این یادداشت او به والدین و معلمان سفارش می کند تا بتوانند از فرصت آموزش الکترونیکی برای آموزش زبان بیشتر استفاده کنند.
۱. آموزش سنتی کمتر، چیز خوبی است
وقتی شیوه آموزش سنتی و حضوری کم رنگ می شود و جای خودرا به آموزش های مجازی می دهد، ممکنست خیلی از خانواده ها و معلمان گرفتار استرس بشوند. این نکته کاملاً قابل درک است. کراشن معتقد می باشد که فراگیری زبان محصول مطالعه صرف و یا خواندن و نوشتن نیست. تنها یک راه برای فراگیری زبان وجود دارد و آن هم فهمیدن و درک کردن است.
یعنی ما هنگامی موفق به فراگیری یا یادگیری زبان جدیدی می شویم که آنچه را که می شنویم یا می خوانیم درک نماییم و بفهمیم. کراشن به این اطلاعات قابل درک درونداد فهم پذیر می گوید. در حقیقت صحبت کردن و نوشتن (تولید زبان) محصول دریافت درونداد زبانی مناسب می باشد.
در آموزش سنتی زبان بر تسلط بر قواعد زبانی بوسیله تمرین آنها هنگام صحبت کردن تاکید می شد. این تکالیف تا جایی تکرار می شدند تا به صورت خودکار و غیرآگاهانه فرد بتواند قواعد دستوری را هنگام صحبت کردن به صورت درست به کار ببرد. در آموزش های مجازی تمرکز از چنین تمرین هایی برداشته می شود و دانش آموزان خوشبختانه می توانند شیوه های اثربخش دیگری نیز را نیز هنگام فراگیری زبان تجربه کنند.
درونداد فهم پذیر چیست؟
نظریه درونداد فهم پذیر توسط کراشن مطرح گردیده است. وی معتقد می باشد در آموزش زبان باید درونداد فهم پذیر به زبان آموزان ارائه شود. به این معنا که داده های زبانی باید برای شنودگان- زبان آموزان قابل درک باشد یعنی بدون اینکه حتی لازم باشد همه واژه ها و قواعد زبانی را کاملاً درک کنند، زبان آموزان احساس کنند معنایی را از گفت و گو درک کرده اند. درونداد مناسب لازمه فراگیری زبان است، به این علت که ناخودآگاه فرد از درک زبان را هدف می گیرد و تقویت می کند. هنگامی می توانیم زبان جدیدی را فرا بگیریم که آنچه که می شنویم یا آنچه که می خوانیم را بفهمیم.
۲. آموزش الکترونیکی می تواند به تقویت فراگیری زبان منجر شود
می دانیم که آموزش الکترونیکی و برخط ممکنست دانش آموزان را در خانه منزوی کند و از تعامل با هم محروم کند، اما نباید اجازه بدهیم این نکته بر پروسه زبان آموزی تأثیر منفی بگذارد. برای فراگیری زبان نیازی به حجم زیادی از تعاملات و مراودات نداریم. تنها چیزی که نیاز داریم درونداد است.
در ادامه به شیوه هایی اشاره می نماییم که بواسطه آن معلمان و والدین می توانند درونداد مناسب زبانی را در زمان همه گیری کووید ۱۹ ارائه کنند:
- داستان تعریف کنید
پژوهش ها نشان داده اند که وقتی دانش آموزان زبان آموزی را با گوش دادن به داستان های معلم تجربه می کنند، کیفیت یادگیری آنها تقویت می شود. گوش دادن مسیرهایی را برای خواندن باز می کند. در حقیقت، خواندن کلید دروندادهای زبانی برای فراگیری زبان است.
- به دانش آموزان اجازه بدهید بخوانند و لذت ببرند
گاهی اوقات دانش آموزان دوست دارند خودشان متن ها را انتخاب کنند؛ متن هایی که فقط می خواهند بخوانند تا لذت ببرند. خواندن متن های منتخب برای لذت بردن منبع خیلی از واژه ها، قواعد دستوری و نکات املایی و توانایی نوشتن به سبکی قابل قبول است. پژوهش ها نشان داده اند که هر چه افراد بیشتر مطالعه می کنند، مطالب بیشتری در مورد علوم، ادبیات، تاریخ و امور کاربردی می دانند.
چگونه معلم می تواند دانش آموزان را به خواندن برای لذت بردن تشویق کند؟ کافی است به آنها کمک کنید تا با در نظر گرفتن علاقه و متناسب با سطح سختی متنی را برای خواندن انتخاب کنند.
۳. دانش آموزان اجازه دارند اشتباه کنند
می دانیم که دوزبانگی مزایای شناختی زیادی دارد. دانش آموزان در فضای خانه و دور از محیط کلاس درس باید بتوانند زبانی که می آموزند را تمرین کنند. خواندن ابزار بسیار مهمی است. دانش آموزان باید به متن های آسان نظیر کتاب های فکاهی و کتاب های پایه و مقدماتی دسترسی داشته باشند. خیلی نگران توانش زبانی دانش آموزان نباشید. اشتباه لازمه یادگیری است. در راه رشد زبان، دانش آموزان باید اشتباه کنند.
۴. دانش آموزان را تشویق کنید تا کتاب داستان بخوانند
وقتی به فراگیری زبان می رسیم کتاب های داستان معجزه می کند. داستان بهترین درونداد است. کتاب های داستان خصوصاً داستان های علمی گستره واژگانی بالایی دارند و می توانند دانش آموزان را در زمینه های دیگری نظیر تاریخ، علوم، جغرافیا و... تربیت کنند و رشد دهند. علاوه بر این داستان نسبت به سایر متون علمی لذت بخش تر هم هست.
در حقیقت، معلم باید بتواند برای دانش آموزانی که اهداف ویژه از یادگیری زبان دارند داستان های خوب معرفی بکند.
۵. از متن های خودآموزِ زبان آموزی استفاده نکنید
اگر می خواهید به دوزبانگی کودکتان کمک کنید، از کتاب های خودآموز استفاده نکنید. در مطالعه ای در لس آنجلس، کتاب های یک کتابخانه عمومی را در حوزه آموزش زبان فارسی (به غیرفارسی زبانان) مورد بررسی قرار دادند. آنها می خواستند بفهمند کدام کتاب ها و چند از صفحه از آنها خوانده شده بودند. بررسی کراشن و اشتری نشان داد که بطور میانگین ۴/۵ درصد از مجموع صفحات کتاب های مورد بررسی خوانده شده بود. نتایج نشان میدهد که شیوه سنتی آموزش زبان که بر دستور و واژه تاکید می کرد دیگر مطلوب نمی باشد.
۶. ببینید آیا کتابخانه ها به صورت برخط خدمات ارائه می کنند
بسته شدن کتابخانه در همه گیری کووید ۱۹ برای برخی خانواده های کم درآمد ممکنست خیلی خوشایند نباشد. با این وجود، اگر امکان استفاده از کتابخانه به صورت مجازی فراهم باشد، محاسنی هم دارد. زبان آموزان می توانند زنجیره کتابخوانی خودرا با انتخاب کتاب های مورد علاقه شان برای خواندن به زبان در حال یادگیری ادامه دهند. حتی از خانواده ها هم می توانند در انتخاب کتاب کمک بگیرند. البته برای خانواده هایی که دسترسی به اینترنت و خدمات دیجیتالی ندارند، کماکان این نوع محرومیت ادامه خواهد داشت.
۷. پژوهشگران حوزه زبان آموزی باید دسترسی به پژوهش های خودرا آزاد کنند
بااینکه کووید ۱۹ ویرانی های زیادی به بار آورده است، اما برای آموزش زبان این تهدید را باید به یک فرصت تبدیل کرد. خیلی از پژوهشگران به یافته های علمی همکاران خود دسترسی ندارند. از سویی دیگر، پژوهشگران حوزه آموزش و پرورش ممکنست انگیزه بیشتری برای این کار داشته باشند چونکه لازمه از انزوا درآمدن آثارشان خوانده شدن آنها است.



5.0 / 5
2554
1399/04/20
13:31:46
تگهای خبر: آموزش , آموزش و پرورش , اینترنت , تكنولوژی
این مطلب مدیریت آموزش برایتان مفید بود؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید

لینک دوستان مدیریت آموزش

تگهای مدیریت آموزش

olms.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مدیریت آموزش محفوظ است

مدیریت آموزش

آموزش آنلاین